Gölcük Tüketim ve Danışma Kooperatifi Girişimi tarafından “Krize Karşı Kooperatifler” konulu bir panel düzenlendi. Kooperatif Girişimi adına konuşan Necati Altıntoprak, “Ucuz, sağlıklı ve doğal gıdaya ulaşmak için hep birlikte tartışıyoruz ve elbette tüm bu çalışmayı sınıf mücadelesi ile nasıl buluşturacağımızı konuşuyoruz” dedi.
Gölcük Tüketim ve Dayanışma Kooperatifi Girişimi tarafından düzenlenen "Krize Karşı Kooperatifler" konulu panel Emekli Sen Gölcük Şubesi toplantı salonunda Gaziantep Üniversitesi öğretim üyeleri Serkan Öngel ve Uygar Dursun Yıldırım'ın katılımı ile gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü Gizem Güzel yaparken açılış konuşması Kooperatif Girişimi adına Necati Altıntoprak tarafından yapıldı. Necati Altıntoprak açılış konuşmasında "Henüz daha yolun başındayız ama bu şehir bu ilçe daha önce kooperatif deneyimi yaşadı. 12 Eylül öncesi kooperatif deneyimleri yaşandı. Şimdi yaptığımız 10-15 toplantı sonucu yeniden yola çıktık. Ucuz, sağlıklı ve doğal gıdaya ulaşmak için hep birlikte tartışıyoruz ve elbette tüm bu çalışmayı sınıf mücadelesi ile nasıl buluşturacağımızı konuşuyoruz" dedi.
Ucuz, sağlıklı ve dayanışmaya ihtiyacımız var
İlk sözü alan konuşmacılardan Serkan Öngel "Kooperatiflerin tarihsel belleği çok zengin ve tarihte temel bir dayanışma biçimi, şimdi gıda krizi, ekonomik kriz içinden geçiyoruz. Bu nedenle kooperatifler yeniden gündemde ve tartışılıyor. Neoliberalizm toplumsal yapıyı dağıtırken aslında hepimizin bildiği sendikaları, kooperatifleri yeniden keşfediyoruz. Tam bu süreçte dayanışma kavramı bize unutturuldu, bireyselleştirilen yaşamlar sonucu insanlar yalnızlaştırıldı. Ancak şimdi birbirimize daha fazla ihtiyacımız var. Kar amacı olmayan temel dayanağı dayanışma olan ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşabileceğimiz yapılara ihtiyacımız var. Dayanışmayı kurduğumuz ölçüde gerçek anlamda kooperatif çalışmasına ulaşmış olacağız. Şimdi deneyimler oluşuyor, işçi kooperatifleri, kadın kooperatifleri, işgal fabrikaları örnekleri var. Ekonomik krizin derinleşmesi ile bu tarz yapılara ihtiyaç artıyor" dedi.
İşçi sınıfının ürettiği deneyimler
Serkan Öngel'in ardından söz alan Uygar Dursun Yıldırım "Kooperatifler tarihsel olarak işçi sınıfının ürettiği deneyimler. Şimdi günümüzde Türkiye'nin farklı noktalarında kooperatif deneyimleri ile karşılaşıyoruz. İçinde olduğumuz dönemde yeniden kooperatifleşme gündemde, insanlar mahallelerinde semtlerinde kooperatifler kuruyorlar. 2000'li yıllar ile Türkiye’de neoliberal süreç hızlandı. Gıda alanı, tarım alanı piyasanın egemen olduğu bir alana döndü. Hızlı bir tekelleşme döneminden geçiliyor. AKP'nin uyguladığı politikalar gıda güvenliği vb konuların yeniden tartışılmasına yol açtı. Toplum, kamu yönetimi sisteminin tasfiyesi ve tekelleşmeye karşı kooperatifleşmeye yöneliyor." dedi.
Panel katılımcıların soruları ile sona erdi.