İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Davası’yla ilgili esas hakkındaki görüşünü mahkemeye sundu. Savcılık, Osman Kavala, Mücella Yapıcı ve Yiğit Aksakoğlu’nun ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.
SiyasiHaber
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Davası’yla ilgili esas hakkındaki görüşünü mahkemeye bildirdi. Savcılık, davanın tek tutuklu sanığı konumunda bulunan Osman Kavala ile sanıklar Yiğit Aksakoğlu ve Mücella Yapıcı’nın ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.
T24’den Gökçer Tahincioğlunun haberine göre savcılık, Otpor/Canvas, tiyatro oyunu, cemaat savcıları tarafından elde edilen telefon kayıtları gibi tartışmalı kanıtlarda ısrarını sürdürerek Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ve Mücella Yapıcı’nın ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.
Savcılık bu üç ismin, halen firari olan sanıklar ile beraber fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçunu işlediğini iddia etti. Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin de bu suçun işlenmesine yardımcı olduğunu iddia eden Savcılık, sanıkların 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Savcılık ayrıca yurt dışında bulunan sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Memet Ali Alabora ve İnanç Ekmekçi’nin dosyalarının ayrılmasını istedi. Ancak bu sanıkların da ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen isimlerle aynı eylemlere imza attıklarına işaret etti. Savcı Edip Şahine imzalı mütalaada AİHM’in derhal tahliyesini istediği Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi de talep edildi.
Mahkeme AİHM kararından önce hüküm mü vermek istiyor?
Gezi Davası’nın 5’inci duruşması 28 Ocak’ta görülmüş, mahkeme bir sonraki duruşmayı 18 Şubat 2020’ye ertelemişti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gezi Davası’nın tek tutuklu sanığı Osman Kavala’nın 8 Haziran 2018’de yaptığı başvuruyu değerlendirerek, ‘makul şüphe olmadan Osman Kavala’nın siyasi sebeplerle tutuklanması’ ve ‘AYM’nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi’ gerekçesi ile AİHS madde 5/1, 5/4 ve 18’den ihlal bulup Kavala’nın ‘derhal serbest bırakılmasına’ karar vermişti. Bu ihlal kararı, mahkemenin Selahattin Demirtaş’tan sonra Türkiye hakkında 18. maddeden verdiği ikinci ihlal kararı olarak kayda geçmişti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Mart ayında yapacağı toplantıda Gezi Davası’yla ilgili Türkiye’yi bağlayıcı nitelikte yeni bir hak ihlali kararı alması bekleniyor. Bu nedenle, AİHM’nin alması muhtemel hak ihlali kararından önce Gezi Davası Mahkeme heyetinin yargılananlar hakkında hüküm kararı verebileceği yorumları yapılıyor.