Kirazlı Balaban Tepesi’nde maden faaliyetlerine ve ekolojik katliamlara karşı 96 gündür nöbet tutan Kazdağları nöbetçileri, ruhsatı yenilenmemesine rağmen faaliyetlerine devam ettiğini belgeledikleri Alamos Gold hakkında suç duyurusunda bulundu
Heryer Kazdağları diyerek 96 gündür Kanadalı Alamos Gold ve iştiraki Doğu Biga Madencilik’in altın madeni çalışmalarına karşı Kazdağları Kirazlı Balaban mevkiinde nöbet tutan ekolojistler, bugün Çanakkale Adliyesi’nde şirket hakkında suç duyurusunda bulundu. 13 Ekim’de ruhsat süresi dolan ve yenilenmeyen şirketin Kirazlı’da maden sahasında faaliyetlerine devam ettiğini belgeleyen Kazdağları nöbetçileri, şirket hakkında suç duyurusunda bulundu. Eş zamanlı olarak İstanbul Çağlayan Adalet Sarayı’nda da Kazdağları İstanbul Dayanışması aktivistleri şirket hakkında suç duyurusunda bulundu.
Kanadalı Alamos Gold şirketi, süresi 13 Ekim'de sona eren ruhsatı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uzatılmamıştı. Ruhsatın uzatılmadığı Alamos Gold firmasının resmi web sayfasında da duyurulmuştu. "Her Yer Kazdağları" söylemiyle 96 gündür Balaban Tepesi’nde 7/24 Çadır Nöbetini sürdüren ekolojistler yaptıkları açıklama ile ÇED alanında ağaç kesimlerinin ve alana su temin edecek baraj ile su hattında firmaların çalışmalarını devam ettirdiğine dikkat çekti. Şirket hakkında yapılan suç duyurusunun ardından gerçekleştirilen basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunan yurttaşlar olarak Kaz Dağları’nda ruhsatı yenilenmemiş olmasına rağmen çalışmalara devam eden Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik şirketine karşı suç duyurusunda bulunuyoruz. 13 Ekim'de işletme ruhsat süresi dolan ve yenilenmeyen Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Sahası'nda belgelediğimiz ağaç kesimlerinin suç duyurusu için Çanakkale Adliyesideyiz. Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik'in Kirazlı Altın ve Gümüş Madenciligi Projesi'nin 82225 numaralı işletme ruhsatının süresi 13 Ekim 2019 tahininde son bulmuş ve yenilenmemiştir. Buna rağmen 24 Ekim 2019 tarihinde maden sahasında ağaç kesimlerine devam ettikleri görülmüştür.Anayasa’nın 56. Maddesi'ne dayanarak, sağlıklı bir çevrede yaşam hakkımızı savunuyor ve Kaz Dağları'mızda yapılan tüm katliamların takipçisi olacağımızı tekrar dile getiriyoruz. Yetkililerden Alamos Gold'un ve Doğu Biga Madencilik'in hukuksuz olarak gerçekleştirdiği ağaç kesimlerine son verilmesini ve haklarında yasal işlem başlatılmasını talep ediyoruz."