Gazeteciler Uğur Yılmaz ve Berzan Güneş ayrı ayrı yargılandıkları davalarda hapis cezalarına çarptırıldı. Yılmaz’a ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla 6 yıl 10 ay 15 gün, Güneş’e ise ‘örgüt propagandası’ndan 3 yıl 5 ay 15 gün ceza verildi.
Gazeteci Berzan Güneş’in “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla yargılandığı davanın 18’inci duruşması dün Kartal’da bulunan İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Duruşmaya katılamayan Güneş’i avukatı Zelal Pelin Doğan temsil etti.
Savcı, bir önceki celsede sunduğu mütalaasında Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) savunmanlığını üstlendiği gazeteci Güneş’in hem “örgüt üyeliği” hem de “örgüt propagandası”ndan cezalandırılmasını talep etmişti.
Esas hakkında beyanda bulunan avukat Doğan, “Müvekkilim iki ayrı suç işlediği iddiasıyla yargılanmaktadır. Öncelikle atılı suç olan terör örgütü üyeliği suçunun niteliği sürekli olması gerektiğidir. Diğeri ise tekil bi olaya dayanmaktadır. Okul arkadaşının defterinde parmak izi çıkması gayet doğal. Müvekkilim hakkında üyelikten beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
“Örgüt propagandası” suçlamasına ilişkin ise Doğan şunları söyledi:
“Müvekkilim gazetecidir. Kamuyu ilgilendiren her konuyu aktarmakla görevlidir. Terör örgütü propagandası iddiası yöneltilen paylaşımları tamamen haber niteliği ve aynı zamanda eleştiri niteliği taşımaktadır. Tüm paylaşımlar gazetecilik faaliyeti kapsamındadır beraatini talep ediyoruz.”
Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, gazeteci Berzan Güneş’in “örgüt üyeliği” suçundan beraatine, “örgüt propagandası”ndan ise 3 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası almasına hükmetti.
Karar için istinaf yolu açık, avukatlar itiraz edecek.
Uğur Yılmaz’a ‘üyelik’ten ceza
Yine MLSA’nın savunmanlığını üstlendiği gazeteci Uğur Yılmaz’ın “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla yargılandığı davanın 16’ncı duruşması dün Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Bir önceki celsede savcı, esas hakkında mütalaasını sunmuş ve gazeteci Yılmaz’ın her iki suçlamadan cezalandırılmasını talep etmişti.
Yılmaz karar duruşmasına tutuklu bulunduğu Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS yoluyla katıldı.
2 yıldan fazla süredir tutuklu yargılanan Yılmaz, “Ben mahkeme huzurunda beyan vermek istiyorum, SEGBİS ile kendimi ifade edemiyorum. Tek beyanım mahkeme huzuruna alınmaktır” diye konuştu.
Bunun üzerine hakim bu konunun daha önce karara bağlandığını belirterek, Yılmaz’a söyleyeceği başka bir şey olup olmadığını sordu.
Yılmaz da “Hayır, mahkeme huzurunda dinlenmek dışında bir talebim yoktur” diye yanıt verdi.
Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, gazeteci Uğur Yılmaz’ın “propaganda”dan beraatine, “örgüt üyeliği”nden ise 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verilmesine hükmetti.
Yılmaz’ın tutukluluğunun devamına da karar verildi.
Yine bu kararda da İstinaf yolu açık, Yılmaz’ın avukatları karara itiraz edecek.
Uğur Yılmaz, Bitlis Belediyesi Basın Birimi’nde çalıştığı dönemde haber takibi için katıldığı basın açıklamaları, sosyal medya paylaşımları ve gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterilerek 17 Temmuz 2017 tarihinde tutuklanmıştı.
(GAZETEKARINCA)