Gezi eylemleri sırasında Mehmet Ayvalıtaş’ı öldüren iki kişi hakkında verilen beraat kararına karşı bir üst mahkemeye itiraz başvurusunda bulunuldu.
Gezi eylemleri sırasında Mehmet Ayvalıtaş'ı öldüren iki kişi hakkında verilen beraat kararına karşı bir üst mahkemeye itiraz başvurusunda bulunuldu. Baba Ali Ayvalıtaş, “Türkiye’de adalet yok” diye tepki gösterdi.
İstanbul’da 2 Haziran 2013 gecesi Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde Gezi eylemlerine destek amacıyla gerçekleştirilen eyleme katılan 19 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş, kalabalığın arasına hızla dalan özel bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Ayvalıtaş’ın ölümüne sebep olan Mehmet Görkem Demirbaş ile Cengiz Aktaş hakkında, "taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla Kartal Anadolu Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Yaklaşık 6 buçuk yıl süren davanın karar duruşması 21 Ekim'de görüldü. Kararını açıklayan mahkeme, her iki sanık hakkında beraat kararı verdi. Ayvalıtaş ailesinin avukatları, karara karşı bir üst mahkemeye itiraz başvurusunda bulundu.
'Herkes birleşti'
MA'dan Mehmet Halit Çetinbaş'a kararı değerlendiren baba Ali Ayvalıtaş, Türkiye'de adaletin olmadığını ve ülkede yaşananlarla birlikte toplumun adaleti sorgulamaya başladığını belirtti. Gezi eylemleri sırasında Türkiye'nin 71 kentinde eylem düzenlendiğini söyleyen Ayvalıtaş, "Eylemlerin başladığı Haziran ayında Türkiye'nin birçok yerinde haksız ve hukuksuzluğa maruz kalan kesimler vardı. Bugünkü kayyum atamaların benzeri uygulamalar vardı. Toplumun gençlikten umudu olmayan bir zaman dilimiydi. Fakat Gezi eylemleriyle bunun böyle olmadığını gördük. Solcusu, sağcısı, Kürdü, Türkü, Alevisi hepsi birleşti" dedi.
'Demokratik mücadele vardı'
Büyük oğlunun eylemler boyunca sürekli Taksim'de bulunduğunu dile getiren Ayvalıtaş, “Gezi'de halklar vardı. Sağı solu kırma, yağmalama gibi bir amaç yoktu. Demokratik mücadele ile hak talebi vardı" diye konuştu.
Oğlunun öldürülmesiyle ilgili tüm delillerin ortada olmasına rağmen sorumluların aklandığını söyleyen Ayvalıtaş, “Türkiye'de adalet yok. Belki Türkiye'nin batısı bilmiyordur ama son dönemlerde iyice öğrenmiş oldular. İnsan ancak adaleti aradığı zaman olup olmadığını anlayabiliyor" ifadelerini kullandı.
'İçimizi yakan beraat kararı'
Sorumlular hakkında verilen beraat kararına tepki gösteren Ayvalıtaş, "Hakime, ‘Siz faşistsiniz, tek adama hizmet ediyorsunuz' dedim. Sonuç açıklanacağı zaman bizim mahkemeden içeri girip çıkmalarımız bir oluyordu. En sonunda içimizi yaka yaka beraat kararı verdiler. Berbat bir süreç geçirdik" diye konuştu.
Para teklifi
Sorumluların, kimi CHP’li milletvekilleri aracılığıyla kendilerine davadan vazgeçmeleri için “Kan parası” adı altında tekliflerde bulunduklarını ileri süren Ayvalıtaş, “Suçsuz biri para teklif edebilir mi?" diye sordu.
Beraat kararına karşı bir üst mahkemeye itiraz başvurusunda bulunduklarını kaydeden Ayvalıtaş, davanın takipçisi olacaklarını vurguladı.
Ne olmuştu?
2 Haziran 2013 gecesi Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde yürüyen grubun üzerine doğru hızla giden aracın çarptığı Ayvalıtaş’ın ölümü kayıtlara trafik kazası olarak geçti. Aracın sürücüsü ifadesinin alınmasının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Ayvalıtaş’a aracıyla çarpıp ölümüne sebep olan sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ile Cengiz Aktaş, Türk Ceza Kanunu’nun 85/2. maddesi uyarınca “taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanıyordu.
Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki davaya sunulan bilirkişi raporunda, “Ayvalıtaş’ın kendi ölümünde asli ve tam kusurlu olduğu” ifadesi yer almış, iki sanığın olayda kusurlu olmadığı sonucuna varılmıştı.
21 Ekim'de görülen duruşmada kararını açıklayan mahkeme sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş hakkında beraat kararı vermişti.