Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Medeniyet Üniversitesi’nin rektörlükleri, akademik personellerinden AYM’nin barış akademisyenleri kararına tepki göstermelerini istedi.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Medeniyet Üniversitesi’nin rektörlükleri, akademik personeline yazı göndererek, barış akademisyenleriyle ilgili hak ihlali kararı veren AYM’ye tepki gösterilmesini istedi.
Gazete Duvar’ın haberine göre; Anayasa Mahkemesi’nin, barış akademisyenlerine açılan davalar için hak ihlali kararı vermesine karşı el altından imza kampanyası başlatmaya çalışan üniversite yönetimlerinden gönderilen “Anayasa Mahkemesi terörü meşrulaştıramaz” başlıklı yazının aynı ifadelerden oluştuğu görüldü. Metinde, şöyle denildi:
“Sözde ‘barış bildirisi’ adı altında terör örgütü propagandası yapan bazı akademisyenlerin ceza almalarını ‘hak ihlali’ gören Anayasa Mahkemesi skandal bir karara imza atmıştır. Bu karar şehit ve gazilerimizin hatırasını zedelemiş, maşeri vicdanı yaralamıştır. Terörle mücadele ettiği için devleti suçlayan açıklamalar yapmak dünyanın hiçbir ülkesinde ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmez. Bu kararın, terör örgütlerine karşı etkin operasyonların gerçekleştirildiği bir dönemde alınması ise ayrıca dikkat çekicidir.
Aşağıda imzası bulunan biz akademisyenler, terörle mücadeleyi sekteye uğratmayı ve ülkemizi karalamayı amaçlayan her türlü kurum, organizasyon ve inisiyatifin karşısında olduğumuzu ve olmaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz.
Türk milleti adına karar vermekle yetkili kılınan Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının adalete ve kamu vicdanına aykırı olmaması gerektiğine inanıyor, bu yanlış kararda imzası bulunanları kınıyoruz”
“Tayland Kongresi” ile gündeme gelmişti
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, haziran ayında, Tayland ‘kongresi’yle gündeme gelmişti. Karar gazetesinden Kenan Butakın’ın haberine göre, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öncülüğünde, geçen Ocak ayında Tayland’ın başkenti Bangkok’ta bir ‘sosyal bilimler kongresi’ düzenlendi. Kongreye katılanların tamamına yakının Türkiye’de çeşitli üniversitelerde görev yapan akademisyenlerden olması tartışma yarattı. Daha önce Ağrı ve Konya’da düzenlenen ‘Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ adlı organizasyonun duyurusunda Türkiye’den 33 akademisyen yer aldı. Buna karşın yabancı akademisyenlerin sayısı da sadece 4 olarak açıklandı. Spor, kültür ve eğitim alanlarında çalışmalara yer verilen kongrenin Türkiye yerine Tayland’da düzenlenmesi de maliyeti noktasında eleştirilere neden oldu.
YÖK savunma istedi
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öncülüğünde yapılan sosyal bilimler kongresini incelemeye aldı. Akademik amacı tartışmalara neden olan kongre için harekete geçen YÖK, 5 üniversiteye resmi yazı göndererek hem uyardı hem de savunma istedi.
AYM’nin kararı
Anayasa Mahkemesi barış bildirisine imza atan 10 akademisyenin bireysel başvurusunda hak ihlali kararı vermişti… Yüksek Mahkeme’nin 26 Temmuz tarihli oturumundaki kararına göre başvuruculara ayrıca 9 bin TL tazminat ödenecek.
İhlal kararı, barış bildirisi nedeniyle halen yargılaması süren 784 akademisyenin davası için emsal nitelik taşıyor. Kesinleşmiş cezalar için yeniden yargılama yolunun açılması, istinaf aşamasında olanlar için bozma kararı verilmesi, devam eden davalar için de beraat kararları söz konusu olacak.