Mardin’e kayyım olarak atanan Mustafa Yaman’a, ‘Valilik imkanlarını bir siyasi partinin seçim propagandası için kullandığı’ gerekçesiyle hapis ve memuriyetten men cezası verilmişti.
İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan HDP Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün yerine kayyım olarak atanan Mustafa Yaman, devlete ait aracı eşine ve kızına 'özel araç' olarak kulandırdığı iddiasıyla gündeme gelmişti. Yaman, Tunceli Valisiyken, seçim öncesi vatandaşlara beyaz eşya dağıtmış ve 'valilik imkanlarını bir siyasi parti lehine kullanmak' suçunu işlediği gerekçesiyle ceza almıştı.
İçişleri Bakanlığı, HDP'nin 31 Mart’ta kazandığı Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarını görevden uzaklaştırarak yerlerine o illerin valilerini kayyım olarak atamıştı.
Bakanlık tarafından atanan kayyımlardan Mardin Valisi Mustafa Yaman'ın geçmişi dikkat çekici. 2009 yerel seçimlerinde Tunceli Valisiyken 'AKP için çalışmasıyla' gündeme gelen Yaman, parasını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan karşıladığı ve kamuoyunda 'seçim rüşveti' tartışmasına neden olan beyaz eşya ve mobilya yardımını, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) uyarısına rağmen Nazımiye ilçesi başta olmak üzere il genelinde dağıtmıştı.
Kamuoyunun tepkilerine rağmen seçim öncesi dağıtılan beyaz eşyalar siyasi literatüre 'seçmene buzdolabı rüşveti' olarak girmişti. YSK, uyarıları dinlememiş, beyaz eşya dağıtımının sürmesi üzerine Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı Tunceli Valiliği hakkında inceleme başlatmıştı.
Eski Tunceli Valisi Mustafa Yaman'a yerel seçimler öncesinde 'Valilik imkanlarını bir siyasi partinin seçim propagandasına yardım etmek için kullandığı' gerekçesiyle 7 ay 15 gün hapis ve memuriyetten men cezası verildi. Ancak Yaman'ın cezası ertelendi. Yargıtay 8. Dairesi, ceza hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Yaman 18 Haziran 2009 yılında atar topar Giresun'a atandı. Yaman'a burada tahsis edilen makam araçları da kamuoyunda 'Tunceli'deki faaliyetlerinin ödülünü aldı' yorumlarına neden olmuştu.
Yaman daha sonra Bakanlar Kurulunun 12 Mart 2011 tarihli kararıyla Kırklareli Valiliği görevine, 15 Eylül 2014 Valiler kararnamesi ile de Balıkesir Valiliği'ne atanmıştı. Yaman son görev yeri olan Balıkesir'de ise yaptığı 'icraatlarla' gözden düşmeye başlamıştı. Balıkesir basınında Vali Yaman’ın makam aracı sık sık konu edilmiş; EPDK'da hukuk müşaviri görevinde bulunan eşini ve Kırklareli Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olan kızı için devletin aracını 'özel aracı' gibi kullandığı iddia edilmişti.
(Artı Gerçek)