AKP’li Ahmet Eşref Fakıbaba’nın başkanlığı döneminde Urfa Belediyesi’ne ait milyonluk arsayı 20 yıllığına 50 bin TL’ye kiralayan Urfa Spor Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı’nın aynı arsayı bir akaryakıt şirketine 1 milyon 600 bin TL’ye kiraya verdiği ortaya çıktı.
Sayıştay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da yapan AKP’li Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Urfa Büyükşehir Belediyesi başkanlığı koltuğunda bulunduğu 2007 yılında belediyede yapılan vurgunun peşine düştü. Belediyeye ait milyonluk değerdeki arsa, ihale yapılmadan önce başında bir belediye yöneticisinin bulunduğu vakfa cüzzi bir rakamla kiralandı, ardından da sözkonusu vakıf arsayı bir akaryakıt şirketine milyon TL bedelle kiralayarak, kamu büyük bir zarara uğratıldı.
Sayıştay, Şanlıurfa Ticaret Merkezi’nin (ŞUTİM) yanıbaşında bulunan ve akaryakıt istasyonu olarak kullanılan arsanın ihalesinde kamu yararı gözetilmemesi nedeniyle dönemin belediye encümenlerinden savunma istedi.
Belediyeye ait söz konusu arsanın 1 milyon 761 bin TL teklifle ihaleye açıldıktan sonra Belediye Meclisi’nin arsanın yine belediyeye ait BELSAN AŞ’ye verilmesine karar verdiğini tespit eden Sayıştay, ita amirinin gerekçe göstermeden ihaleyi onaylamaması üzerine ise arsanın 29 Kasım 2007’da yeniden ihale açıldığını belirledi. Ancak tekrarlanan ihaleye kimsenin katılmaması üserine arsanın 15 gün süre ile pazarlığa bırakılmasına karar verildiği, ancak ihalenin yapılıp yapılmadığına ilişkin herhangi bir belgenin bulunmadığı belirtildi.
32 misli kar
1 Temmuz 2008 tarihinde ise, Şanlıurfa Spor Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı'nın söz konusu arsanın kiralama yetkisinin vakfa devredilmesini talep ettiğini belirten Sayıştay, bu talep doğrulturunda vakfa yapılan devirdeki uzulsüzlüğü şöyle raporladı:
"07 Temmuz 2008 tarihli 51 sayılı Belediye Meclis kararına istinaden 24 Temmuz 2008 tarih 864 sayılı Belediye Encümen kararı ile söz konusu akaryakıt istasyon arsasının 50 bin TL bedelle Şanlıurfa Spor Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı'na tahsis edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir. Şanlıurfa Spor Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı söz konusu akaryakıt istasyonu yerini 15 Kasım 2008 tarihinde Harran Akaryakıt Petrol Ürünleri Tic. Ltd. Şti. ye 20 yıllığına toplam 1 milyon 600 bin TL bedelle kiralamıştır. Sözleşmedeki hükme göre söz konusu arsa 28 Kasım 2005 tarihinden itibaren yani henüz Şanlıurfa Spor Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı'na tahsis edilmemişken kiralama süresi başlatılmıştır.”
Hazırlanan raporda mevzuata aykırı yapıldığı belitilen bu tahsis işlemi ile belediyenin zarara uğrattığının altı çizildi. Bu nedenle dönemin encümenlerinden şu gerekçelerle izahat istendi: “Söz konusu akaryakıt istasyon yerinin kiraya verilmesi amacı ile daha önce birkaç defa ihaleye çıkılması sonucunda 1 milyon 251 bin TL, 1 milyon 550 bin TL, 1 milyon 761 bin TL teklifler verilmesine rağmen yeterli rekabet ortamının sağlanmadığı ve fiyat hadde layık olmadığı gerekçesi ile ihale dosyalarının kaldırılmasına karar verilmesi, daha sonra Şanlıurfa Spor Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı'nın söz konusu akaryakıt istasyon yerinin kiralama yetkisini talep etmesi üzerine bu arsanın vakfa 20 yıllık bedel 50 bin TL karşılığında tahsis edilmesi ve vakfında birkaç ay içinde bu arsayı Harran Akaryakıt Petrol Ürünleri Tic. Ltd. Şti ye 20 yıllık kira bedeli olarak 1 milyon 600 bin TL bedelle kiraya vermesi sonucunda belediyenin 1 milyon 550 bin TL kira gelirinden mahrum kalması sonucu kamu zararının izahı.”
Vakfın başkanı belediye başkan yardımcısı
Şanlıurfa Spor Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı'nın o dönem başkanlığını yürüten ismin ise Habip Aslan olduğu öğrenildi. Aslan, o dönem aynı zamanda Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yardımcılarından biriydi.
Söz konusu arsa halen bu vakfın kiraladığı akaryakıt şirketi tarafından işletiliyor.
Tarım arazisi
O dönem Demokratik Toplum Partili (DTP) Belediye Meclis üyelerinden biri olan Cemal Babaoğlu, Sayıştay’ın talebi üzerine savunmasını yazılı olarak verdi. Babaoğlu, savunmasında ihalenin belediye meclisi kararı olmadan 5 encümen üyesinin oyları ile yapıldığını söyledi.
Bu yönlü talebin belediye meclisine geldiğini, ancak DTP grubu olarak buna karşı çıktıklarını ifade eden Babaoğlu, “Karşı çıkmamızın sebebi o bölgenin tarım arazisi olması. Karşı çıktık, ondan sonra da meclise gelmedi. Belediye Encümen kararı ile böyle bir karar alındı” diye belirtti.
Olayın üzerinden 12 yıllık bir zaman geçtiğini söyleyen Babaoğlu, “AKP’nin yaptığı yolsuzlukların üzerinden yıllar da geçse mutlaka açığa çıkıyor. 12 yıl önce yapılan yolsuzluk şimdi açığa çıkıyor. Birde bu yolsuzluğu yapan bir dönem dürüst olmakla övünen başkanlarından Ahmet Eşref Fakıbaba. AKP’de kimsenin temiz olmadığının bir göstergesidir. Söz konusu arsa halen aynı vakıf tarafından işletiliyor” dedi.
(Mezopotamya Ajansı)