HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı davanın duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülüyor.
Demirtaş'ın 142 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığı ana davanın duruşması başladı.
Demirtaş, Ankara Sincan Cezaevi Kampüsünde görülen duruşmaya Edirne Cezaevinden SEGBİS aracılığıyla bağlandı.
Demirtaş, ilk olarak dün duruşmada ölen Muhammed Mursi'yi andı. Demirtaş, "Haksızlık kime karşı yapılırsa yapılsın karşısındayım" dedi.
Demirtaş savunmasına devam ediyor:
"Öncelikle dün duruşmada hayatını kaybeden Mursi'ye Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesine, yakınlarına ve Mısır halkına başsağlığı diliyorum. Mursi'nin mahkeme salonunda ölmesi her ne sebeple olursa olsun bir cinayettir. Umarım biz bundan gerekeni çıkarırız. Altını çizerek belirteyim, benzetme yapmak için söylemiyorum; eminim Mursi'yi içeri atan darbeciler, yargılayan hakimler, o ve arkadaşları içerideyken onları medyada linç edenler Mısır halkı için çok iyi şeyler yaptıklarını düşünüyorlardı. Hapishanede normal ölüm diye bir şey yoktur. Özelikle siyasiler açısından hapisteki her ölüm, rejimin işlediği bir cinayettir.
Bugün Türkiye'de de aynı şekilde devlet kutsallaştırılıyor ve AKP yönetimi kendisi gibi düşünmeyenleri kutuplaştırarak, muhalifleri sindiriyor. Müslüman Kardeşler çizgisiyle hiçbir zaman yakınlaşmam olmadı. Tümüyle farklı yerlerde durduk. Bununla birlikte, ilkesel olarak şunun her zaman altını çizdim; siyasi düşüncelerinden dolayı kime saldırı olursa olsun mazlumun, mağdurun yanında oluruz. Kimliğine bakmadan. Mursi’nin cenazesi sabahın beşinde kaçırılıp ailesi ve bir grup avukat nezaretinde zorla defnedilmiş. Barbarlıktır bu. Bazı AKP yöneticilerinin buna tepki gösterdiğini gördüm, ki çok haklılar. Cenazeye bu şekilde müdahale, barbarlıktan başka bir şey değildir.
Mursi'nin cenazesi bu gece gizli bir şekilde halkından ve yakınlarından bile saklanarak defin edilmiştir. Bu barbarlıktır, cenazeye saldırmak, cenazeyi kaçırmak ve defin hakkından yoksun bırakmak barbarlıktır. Daha bir kaç ay önce cezaevlerinde, intihar ederek açlık grevlerine dikkat çekmek isteyen tutsaklar oldu. Cenazeleri cezaevlerinden çıkarılıp kaçırılarak; bazılarına, ailelerin bile katılması engellenerek defnedildi. Dolayısıyla herkesin kendini gözden geçirmesi lazım. Bugün Türkiye'de de iktidar, kendi iktidarını kutsallaştırarak, neredeyse tanrısal bir lütuf olarak topluma sunarak, biat etmeyeni düşmanlaştırarak toplumsal bir parçalanmaya yol açıyor. Mısır yargısı ile başladım, çünkü bizim yargımızda aynı saiklerle ve amaçlarla hareket etmektedir.
'Toplumu paramarça eden herkes ağır vebal altında'
AKP iktidarı, kendi gücünü zayıflatacağını düşündüğü her kesimi ya vatan haini ya terörist ya düşman olarak kodlamıştır. Biz öyle olmadığımızı zaten biliyoruz. Fakat bu kodlamayı yaparak toplumu paramparça eden herkes ağır vebal altına girmiştir. Kim bu hesabı kitabı yaptıysa yanlış hesap kitap yaptı. Türkiye toplumuna zarar veriyor. Biz de, bu zarar en az seviyede olun diye mücadele ediyoruz. Şu saatte benim tahliye kararım verilse bile adalet sağlanmış olmayacak. Çünkü bu yargılamalar vesileyle siyasete ağır bir müdahale yapıldı.
Yakın zamanda, yargısal bozulmayı önlemek amacıyla yargıçlar Saray'a toplanmak suretiyle, Yargı Reformu Strateji Belgesi açıklandı. Yargı üzerindeki baskıların kaldırılması yönünde verilen mesajlar önemlidir. Fakat usul esastan önce gelir. Yani yargı üzerinde baskı olmaması gerektiğini söyleyen yürütmenin başı, Saray'a topladığı hakimlere bunu, yürütmenin başı sıfatıyla söylüyor. Bu bile başlı başına, o belgenin içeriğinin ruhen boş olduğunu gösteriyor.
Bir yürütme yetkilisi, yargıçları çağırıp perspektif veremez. Bir açıklama yapılacaksa yargıçların olduğu yere gitmelidir. ‘Böyle yapın, şöyle yapın’ diyemez. Bu bile, şu aşamada Yargı Reformu Strateji Belgesinin hiçbir kıymeti harbiyesi olmadığının göstergesidir.
Aynı yürütmenin başı, AİHM kararlarının öncelikli olarak uygulanması konusunda daha sıkı tedbirler alınacağını söyledi. Daha 4-5 ay önce, AİHM’in benimle ilgili kararına ilişkin 'AİHM kararları bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yapar işin bitiririz' demiştir. 'Tutukluluk esas olmamalıdır. Esas olan tutuksuz yargılamadır.' Bunu yürütmenin başı söylüyor. Aynı kişi, ben Cumhurbaşkanı adayıyken 'Ne tahliyesi ya. Kim kimi tahliye ediyor. O bir teröristtir' demişti. Süleyman Soylu da 'Buyursunlar tahliye etsinler de görelim' demiştir.-
'Yapılanlar herkese zarar veriyor'
Bizi içeri attıranlar, medyada bizi linç edenler Türkiye için çok iyi bir şey yaptıklarını düşünüyorlar. Nasıl ki, biz bugün Mısır’a bakıp yaşadıkları trajediye üzülüyorsak dünyanın geri kalanı Türkiye’ye bakıp öyle üzülüyor. İyi şeyler yapılmıyor. Doğru şeyler yapılmıyor. Yapılan şeylerin hepsi, herkese zarar veriyor. Zannediliyor ki bedeli sadece biz ödüyoruz. Hayır.
'Biz içerde kalalım diye herkesin cebinnden yılda 630 dolar çıkıyor'
Meclis Bütçe Plan Komisyonundaki arkadaşlarım yaptılar hesaplamaları; Bizim tutuklu olmamızdan kaynaklı olarak, sadece 1 yıl içerisinde 630 dolar çıktı herkesin cebinden. Güven ortamı zarar gördü. Çünkü ekonomi zarar gördü. ‘Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Gültan Kışanak içeride kalsın, sürüm sürüm sürünsünler’ diyenler bilmeli ki, yıllık 630 dolar ödüyorsunuz biz içeride kalalım diye, kişi başına. Eğer ‘bu paraya değiyor’ diyorsanız, ‘biz açlık da çekeriz yeter ki içeride kalsınlar’ diyorsanız yanlış düşünüyorsunuz. Biz, siz aç kalmayasınız diye mücadele ediyoruz. Yurttaşlarımız ölmesin diye mücadele ediyoruz.
'Hakim daha kimlik tespiti yapmadan SEGBİS kararı veriyor'
Ankara 44. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi, hakkımdaki bir yargılamada, daha kimlik tespiti bile yapılmamışken, ilk tebligatta şunu yazdı: SEGBİS yoluyla ifadesinin alınmasına, SEGBİS yoluyla ifade vermeyi kabul etmediği takdirde savunmasının alınmış sayılmasına… O dosyada toplantı ve gösteri kanununa muhalefet ettiğim suçlaması var. Şırnak’ta, partimin il binasının balkonunda belediye başkanımızı tanıtmışım, bu da yasa dışı gösteri kabul edilmiş. Bir hakim böyle yaklaşırsa Türkiye’de hiçbir şey düzelmez.
Yargı Reformu Strateji Belgesinin en önemli eksikliği, Hakimler Yüksek Kurulu’na, önceki adıyla değinmemiş olmasıdır. HSK yargıçların üzerinde Demokles’in kılıcı gibi durdukça yargıçlar kendilerini asla güvende hissetmeyeceklerdir. Bugün yargının üzerinde tahakküm kurmanın en etkili aracı HSK’dir. Yürütme ve yasama tarafından tek bir atama yapılmamalıdır HSK’ye. HSK üyelerinin tamamı, kürsü hakimleri tarafından seçilmelidir. Adalet Bakanı, HSK üyesi olmamalıdır. HSK ile ilgili tartışma yürütmeden, yargıçlarımızın gönül rahatlığıyla, vicdanlarına dayanarak, baskı hissetmeden yargılama yapmalarını sağlamamız mümkün değildir. Yargıçlar her gelen iktidardan korkacak ya da etkilenecekse Türkiye’de yargısal adaleti sağlamamız mümkün olabilir mi? Olamaz. Yargı Reformu Strateji Belgesi siyasi ihtiyaca binaen açıklanmıştır. Yargının sorunlarına ilişkin herhangi bir çözüm sunmamaktadır.
'Barolar Birliği yönetiminden biri nezaketen de olsa şu salona teşrif etmedi'
Üyesi olduğum Türkiye Barolar Birliğinin Başkanının hararetle alkışlaması da vahim bir durumdur. Alkışlanacak bir şey göremiyorum. Barolar Birliğinin bir üyesiyim, Barolar Birliği yönetiminden biri, nezaketen de olsa bugüne kadar şu duruşma salonuna teşrif etmedi. Böyle bir Barolar Birliği, böyle bir HSK ve böyle bir yürütme anlayışıyla yargının bağımsızlığını sağlamak mümkün değildir.
(Artı Gerçek)