HDP’nin Kağıthane’den gösterdiği belediye meclis adaylarından Sermin Danışman Turgay: “HDP, katılımcı ve demokratik yerel yönetim anlayışını savunuyor ve uyguluyor. Bu, adil paylaşımı odağına alan, demokratik ve cinsiyet eşitlikçi bir toplumun yolunu açan bir yerel demokrasi anlayışıdır.”
Röportaj: SiyasiHaber
HDP; İstanbul, Kağıthane’de hem belediye başkan adayı hem Belediye Meclis üyelikleri için liste çıkarıyor. Sermin Danışman Turgay da meclis üyeliği listesinde 3. sıradan aday. Danışman Turgay ile Kağıthane’deki seçim çalışmalarını, bu ilçenin sorunlarını ve HDP’nin bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini konuştuk.
HDP, İstanbul’un çeşitli ilçelerinde de farklı biçimlerde seçime giriyor. (Bazılarında başkan adayı ve listeyle, bazılarında sadece listeyle seçime girildi, bazılarında ise ne aday, ne liste gösterildi.) Bu taktik HDP’li seçmenler tarafından benimseniyor mu?
Hdp seçmeni çok örgütlü bir seçmen. Partinin politikasını anlattığınızda çok kolay kavrayıp uygulayabiliyor. Ayrıca, parti neyi işaret ederse, anında uygulayan bir seçmen. Sandıkta ne yapacağını gayet iyi biliyor. Bunun da HDP kitlesinin örgütlü ve bilinçli oluşundan kaynaklandığını düşünüyorum.
Çalışmalarımızın başında, çok az bir kısmının kafası karışıktı. Ama demokrasi mücadelesi üzerinden bir güçbirliğinin gereğini anlattığımızda problem kalmadığını gördük. HDP seçmeni Partisinin seçim taktiğini benimsiyor.
HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamaları, kafasında soru işareti olanları da ikna etti.
Kağıthane’de halkın en önemli sorunları neler?
Kağıthane ilçesinde en önemli sorunların başında, Türkiye genelinde olduğu gibi ekonomik sorun geliyor. Yoksulluk çok fazla. Küçük esnafın çoğu kepenk kapatmış durumda.
Gençlerin işsizliği, gençler için spor ve kültürel alanların, eğitim olanaklarının olmayışı, çocuklar için kreşlerin olmayışı, parkların yetersizliği de önemli sorunlar arasında. Otopark eksikliği de bir başka dert.
Mahallelerde bulunan okullar çok yetersiz (her mahallede, bir ilkokul, bir ortaokul var), çocuklarımız 45-50 kişilik sınıflarda eğitim görüyor.
Kağıthane'nin diğer bir sorunu, alt yapı sorunu. Betonlaşma çok fazla. Bir yağmur yağdığında hiç toprak olmadığı için direk evleri su basıyor veya sel gibi yokuşlardan aşağıya akıyor. Bir de bazı mahallelerde aydınlatma yok. Özellikle kadınlar için karanlık sokaklar güvenli değil. Biz, bu mahalleleri daha aydınlık hale getireceğiz.
HDP’nin bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri neler?
Biz HDP olarak bu sorunlara çözüm olarak; belediyelerde kadınlar lehine istihdam, gençlere yönelik spor ve kültürel merkezler, her mahallede kütüphane, düşük ücretli kreşler yapılmasını sağlayacağız.
Çocuklar için masal ve tiyatro evleri kuracağız. Kadınların el işlerini değerlendireceği kooperatifler oluşturacağız.
HDP, katılımcı ve demokratik yerel yönetim anlayışını savunuyor ve uyguluyor. Bunun anlamı, hayatımıza sahip çıkmak, eşit ve özgür bir yaşamda ısrar etmektir. Bu, adil paylaşımı odağına alan, demokratik ve cinsiyet eşitlikçi bir toplumun yolunu açan bir yerel demokrasi anlayışıdır. Biz kadınlar da bu anlayışı hayata geçirecek olan özneleriz.
Özgürlükçü bir yerel yönetim modelini hep birlikte güçlendirerek başaracağız.
Halkın genel olarak seçimlere ilgisi nasıl? Kağıthane’de yürüttüğünüz HDP seçim çalışması halkta karşılık buluyor mu?
Genelde halkta bir kayıtsızlık söz konusu. İnsanlar daha çok geçim derdinde.
HDP seçmeninde de, uygulanan baskılardan dolayı bir geri çekilme var. Ama genel seçmene göre ilgisi daha iyi. Daha politize bir seçmen. Çalışmalara katılıyor, çevresini de katmaya çalışıyor.
Yerel seçim çalışmaları sürerken bir yandan da başka politik gündemler var. Özellikle tecride karşı sürmekte olan Açlık Grevleri ve feda eylemleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Evet, açlık grevleri artarak devam ediyor. Leyla Güven'in şahsında başlayıp, büyüyen bir eylem.
Tecridin kalkması için başlayan açlık grevleri farklı bir boyuta evrildi. Feda eylemleri… Bizler, yaşama hakkını savunan insanlarız. Bir an önce tecridin kalkmasını ve açlık grevlerinin son bulmasını istiyorum.
Sermin Danışman Turgay kimdir?
1965’te Elazığ’ın Maden ilçesinde doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra İstanbul'a geldi. Ortaöğrenimi İstanbul’da gördü. Önce Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Fakültesi’ni daha sonra Uluslararası İlişkiler Fakültesi’ni bitirdi. İş yaşamında uzun süre özel sektörde halkla ilişkiler şefi olarak çalıştı.
Aktif siyasete ÖDP ile başladı. SDP ve Sosyalist Parti’de il ve ilçe yöneticiliği yaptı. Kadın hareketinde yer aldı. Şu anda HDP’li olarak siyaset yapıyor.