Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile yaşanan S-400 krizini değerlendirdi. Çavuşoğlu, “F-35 ya da Rusya yapımı uçakları var. F-35 olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı başka bir yerden almak durumundayım” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alma kararı sonrasında artan Amerikan baskısına yanıt verdi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin S-400’den vazgeçmemesi ve ABD’nin buna yanıt olarak F-35 teslimatını durdurması senaryosuna yanıt verdi: “F-35 ya da Rusya yapımı uçakları var. F-35 olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı başka bir yerden almak durumundayım. Ta ki kendi uçağımı üretene kadar.”
Çavuşoğlu, “ABD Patriot satmak istemezse yarın biz ikinci S-400’ü de alabiliriz, başka bir hava savunma sistemi de alabiliriz” ifadelerini de kullandı. Çavuşoğlu bu sözlerle ilk kez, NATO üyesi olarak Türkiye’nin Rus yapımı savaş uçakları alabileceğini söylemiş oldu. Bu sözler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in pazartesi günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la Moskova’da yaptığı görüşmedeki “Başka modern Rusya yapımı askeri ürünler sevk etme projelerimiz de var” açıklamasının hatırlattı.
Çavuşoğlu’nun NTV canlı yayınında yaptığı açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
NATO üyeliğinin sorgulanması
"Ziyaretimiz faydalı geçti. S-400’ü neden almak zorunda olduğumuzu açıkladıktan sonra böyle olduğunu bilmiyorduk dediler. ABD’nin satmadığını ve Türkiye’nin bir yerden karşılamak zorunda olduğunu söyledik. Bunları anlatmamız lazım. İkincisi NATO üyesi bazı ülkelerde S-300’ler var. NATO üyeliğiyle çelişmez. Söz söyleyecek kişi NATO Ganel Sekreteri’dir. Herhangi bir NATO üyesinin istediği savunma sistemini alabileceğini söyledi. Bunu bu noktaya getirmek çok yanlış. Türkiye’nin NATO üyeliğini sorgulamak yanlış.”
“Bu süreçte S-400, F-35’lere yönelik bir tehdit oluşturduğunu söylüyorlar. Rusya’ya bu hava savunma sisteminin tamamen Türkiye’nin kontrolünde olmasını istedik. Rusya’nın elinde olan değil, yeni yapılan bir sistemi istedik. Bir çalışma grubu oluşturalım ve F-35 başta olmak üzere NATO sistemlerine tehdit oluşturup oluşturmayacağını incelesin dedik. ABD’nin endişesi doğruyla bu teklifimizi kabul eder. İsrail’in elindeki F-35’ler Suriye’de uçuyor. Suriye’de S-400 sistemleri var. Türkiye’nin kontrolünde olacak bir sistem nasıl oluyor da tehdit oluşturuyor. Teknik heyet önerimize henüz bir yanıt gelmedi.”
“S-400’lere acil ihtiyacımız var, neden kullanılmayalım. Bu kadar parayı kozmetik bir ürün için vermiyoruz ki. Patriot vereceklerinin garantisi yok. Pompeo’nun kendisine de sordum, patriot satma garantisi veriyor musunuz diye hayır dedi. Pence’in Türkiye teklifimizi reddetti açıklaması da doğru değil. ABD patriot satarsa alırız ama satmazsa ikinci bir S-400 ya da başka bir hava savunma sistemi alabiliriz. Ama bizim acil ihtiyacımız var. Bulunduğumuz yer gül bahçesi değil.”
ABD’nin ikinci teklifi
“İlk alacaklarımız acil ihtiyaçlarımızı karşılamak için Teknoloji transferi ise bir günde olacak bir şey değil. Biz müttefiklerimizden almayı tercih ederiz. İkinci teklifi arkadaşlarımız değerlendiriyor. Bir önceki teklife göre daha rasyonel bir teklif.”
‘F-35 olmazsa başka yerden alırız’
"F-35 ya da Rusya yapımı uçakları var. F-35 olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı başka bir yerden almak durumundayım. Ta ki kendi uçağımı üretene kadar. F-35 ortaklığından Türkiye’yi çıkarıyoruz demek yanlış. En kötü senaryoyu ortaya koyalım. Türkiye hiç olmadı başka yerden almak durumundayız. Varsayımlarla konuşmayalım. Çelişkili açıklamalar geliyor ama dördüncü F-35 de Türkiye’ye teslim edildi.”
“Pompeo görüşmede (Suriye’ye) ‘harekatın yıkıcı sonuçları olur’ demedi. Bir güvenli bölge oluşacak ve içinde biz olmayacağız! Bunun gerçek anlamda güvenli bölge olabilmesi için bizim olmamız lazım. Biz kimseyi dışlamıyoruz. Burada oluşacak yapının başında Türkiye’nin olması doğaldır. Suriye’nin sırnı bütünlüğü konusu için de önemlidir.”
Trump'ın Türkiye ziyareti planı
"Telefon görüşmeleri oluyor. Karşılıklı ziyaret konusunda Sayın Trump gelmek istediğini söyledi. Bolton’a da tarih belirlenmesi gerektiğini söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ABD’ye ziyareti olabilir. Yanlış anlamalarnı giderilmesi ve pozitif gündeme odaklanılması açısından bu tür ziyaretlerin önemini gördük.”
(Gazete Duvar)