HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları toplamda 235 bine yakın nüfusu olan Defne ve Arsuz ilçelerinde halen devlet hastanesi bulunmamasını ve halkın taleplerinin devlet tarafından gözardı edilmesini soru önergesi ile meclise taşıdı.
Hatay’ın üçüncü büyük ilçesi olan 146 bin 803 nüfuslu Defne ve 88 bin nüfuslu Arsuz ilçelerinde devlet hastanesi bulunmuyor. İki ilçede de halk sağlık hizmetlerine erişebilmek için kilometrelerce yol kat etmek zorunda kalıyor.
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları toplamda 235 bine yakın nüfusu olan Defne ve Arsuz ilçelerinde halen devlet hastanesi buunmamasını ve halkın taleplerinin devlet tarafından gözardı edilmesini soru önergesi ile meclise taşıdı.
Defne halkının "Defne İlçesi Devlet Hatanesi Platformu" adı altında taleplerini dile getirdiğini ancak geri dönüş alamadığını belirten Hatimoğulları, halen acil bir durumda sağlık hizmetine ulaşmak için saatlerce yol kat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Defne halkının yaptığı başvuruların neden cevapsız kaldığını soran Hatimoğulları'nın soru önergesinin tamamı şöyle:
Hatay’ın üçüncü büyük ilçesi olan Defne’de ve yaklaşık 88 bin nüfuslu Arsuz İlçesinde Devlet Hastanesi bulunmamaktadır. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 2017 nüfusu 146.803 olan Defne’de hastalar tedavi olabilmek için kilometrelerce yol kat etmek zorunda kalmaktadır.
Defne’de Aile Doktorları (ASM) dışında görev yapan sağlık kuruluşu bulunmamaktadır. Defne halkı “Defne İlçesi Devlet Hastanesi Platformu” adı altında taleplerini çeşitli şekillerde dile getirmişse de halen acil bir durumda sağlık hizmetine ulaşabilmek saatlerini almaktadır.
Trafik kazalarında kaybedilmiş olan gençlerin ardından Arsuz halkı “Arsuz’a hastane istiyoruz” imza kampanyası başlatmıştır. Kampanya metninde “2018 ve öncesinde hızlı müdahelede bulunulamadığı için birçok canımızı kaybettik. En yakın devlet hastanesi 35 km uzaklıktaki İskenderun İlçesinde bulunmaktadır ve hızlı müdahele gereken olaylar bu sebepten ötürü ölümle sonuçlanmaktadır. İlçemizde devlet hastanesi eksikliğini ciddi şekilde hissetmekteyiz” denilmiştir.
Bu bağlamda;
1. Defne’de Devlet Hastanesi açılması için vatandaşların yapmış olduğu başvurular neden sonuçsuz kalmıştır? Konunun Meclis’te defalarca gündem edilmiş olmasına, hatta hastane yapımı takibi sözleri alınmış olmasına rağmen neden halen bu konuda somut bir adım atılmamıştır?
2. Defne Devlet Hastanesi’nin kurulması için fizibilite çalışmaları yapıldığı iddiası doğru mudur? Doğruysa bu çalışmalar hangi aşamadadır?
3. Arsuz İlçesinde halkın sağlık hizmetine erişimi konusunda yaşanan sorunları önlemek ve bu erişimi sağlamak üzere Devlet Hastanesi açılması için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
4. Anayasa’nın 56. Maddesi “Devlet herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlar…” hükmü gereğince vatandaşların sağlık hizmetine erişimini sağlamak, Bakanlığınızın görevidir. Bu konuda Bakanlığınızca bahsi geçen ilçelerde yapılması planlanan çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?