Sosyal Haklar Derneği (SHD) Adana Temsilciliği tarafından yapılan basın açıklamasında 2018 yılı bütçesinin silahlanma ve faiz ödeme bütçesi olduğunun altı çizilerek sosyal hakların geliştirilmesi için bütçe talebi vurgulandı.
SiyasiHaber – Adana
Sosyal Haklar Derneği (SHD) Adana Temsilciliği tarafından yapılan açıklamasında, 2018 bütçesinde dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerine oranının yüzde 66 olduğu hatırlatılırken, bu oranın toplanacak vergilerin üçte ikisini çalışanların ve halkın ödeyeceği anlamına geldiği, şirketlerin ise doğrudan vergi olarak üçte birini ödeyeceği ifade edildi. Bu durumun büyük bir adaletsizlik yarattığı kaydedilen açıklamada, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması gerektiği vurgulandı.
2018 yılı bütçesinde eğitim ve sağlık bakanlığı bütçelerinin ancak personel maaşlarını ödeyecek kadar olduğu belirtilen açıklamada, bu alanlara yeni yatırım yapılmayacağı örneğin MEB bütçesinin sadece yüzde 8’inin eğitim yatırımları için ayrıldığı belirtildi.
Açıklamayı okuyan SHD temsilcilerinden Tufan Ünlüeser, “İşçilerin, işsizlerin, tüm çalışanların, kadınların, gençlerin, emeklilerin, çocukların sosyal haklarının hayata geçebilmesine imkan veren bir bütçe yapılmalıdır” dedi.
Açıklamanın tamamı şöyle:
Bilindiği gibi, TMMB’de her sene, bir sonraki yılın bütçesi belirlenir. Doğal olarak, yapılan bütçe 80 milyon yurttaşın hayatını yakından ilgilendirmektedir.
Toplanan vergi ve diğer gelirlerin kimlerden ve ne kadar alınacağına, nerelere ve kimlerin yararına harcanacağına bütçe çalışmasında karar verilir.
Vergiler kimlerden, ne kadar alınacak?
2018 bütçesinde dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerine oranı %66’dır. Yani, toplanacak vergilerin üçte ikisini çalışanlar ve halk ödeyecektir. Üçte birini ise doğrudan vergi olarak şirketler ödeyecektir. Bu durumun büyük bir adaletsizlik oluşturduğu açıktır. Olması gerekenin tersidir. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almak adalet anlayışının gereğidir.
Toplanan paralar nerelere harcanacak?
2017 yılı bütçesinde 69 milyar TL olan savunma ve güvenlik harcamaları, 2018 yılı bütçesinde %31 arttırılarak 91 milyar TL’ye çıkarılmaktadır.
2017 yılında 58 milyar TL olan faiz giderleri ise, 2018 yılında %24 artışla 72 milyar TL’ye çıkarılmaktadır. Bu miktar toplanacak vergilerin %12’si tutarındadır.
2018 yılı bütçesinde eğitim ve sağlık bakanlığı bütçeleri ancak personel maaşlarını ödeyecek kadardır. 2018 yılında eğitim ve sağlık alanında yeni yatırım yapılamayacaktır. Örnek vermek gerekirse; Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin sadece %8’i eğitim yatırımları için ayrılmaktadır.
Bütçe nasıl olmalı?
Bir ülkenin büyüklüğü insanına verdiği değerle anlaşılır. Savaş için yapılan harcamaların değil, insana verilen değerin arttığı bir bütçe yapılmalıdır.
Komşu ülke topraklarına yapılacak müdahaleler, iç işlerine karışmalar, tutarsız ve saldırgan dış politikalar için kaynak ayrılmamalıdır. Biz Türkiye’de ve tüm dünyada, savaşların sona ermesini ve barışın egemen olmasını istiyoruz.
Biz insanca bir yaşam istiyoruz. Adil ve barış içinde yaşama hakkı istiyoruz.
Yoksulluk sınırından hızla açlık sınırına inen maaş ve ücretlerimizin insanca bir yaşam sağlayacak seviyeye çıkarılmasını istiyoruz.
Arttırmayı düşündüğünüz vergilerimizin güvenlik, savunma adı altında planladığınız silahlanma harcamalarına gitmesini istemiyoruz.
Bütçe çalışmaları şeffaf, demokratik ve katılımcı olmalı, sendikaların ve örgütlü toplum kesimlerinin görüşleri dikkate alınmalıdır.
Herkese eşit, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir bir kamu hizmeti için bütçe yapılmalıdır. Gelir dağılımındaki büyük adaletsizliği giderici bir bütçe olmalıdır.
İşçilerin, işsizlerin, tüm çalışanların, kadınların, gençlerin, emeklilerin, çocukların sosyal haklarının hayata geçebilmesine imkan veren bir bütçe yapılmalıdır.