Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 2014’te BDP olarak gerçekleştirdiği kongre ile Türkiye kentlerindeki örgütlerini kapatma kararını gözden geçirip, yeniden tüm Türkiye’de örgütlenme kararı aldı.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Temmuz 2014'te gerçekleştirdiği kongrenin ardından isim değişikliğinin yanı sıra Türkiye kentlerindeki örgütlerinin feshetme kararı alıp, demokratik özerkliğin inşa gücü olmak için sadece Kürt illerinde örgütlenme kararı almıştı. Ancak gelinen aşamada kararını yeniden gözden geçiren DBP, yakın dönemde bu kararı parti kurullarında yeniden tartışmaya açtı.
Yürütülen tartışmalar sonucunda ise özellikle Kürt illerinde ilan edilen öz yönetimlerle birlikte, Türkiye'deki farklı halk ve inançların da kendilerini ifade edebilecekleri bir ortamı bulmaları için yeniden, başta büyük metropoller olmak üzere Türkiye illerinde örgütlenme kararı alındı.
Kararın geçtiğimiz günlerde resmileşmesinin ardından Aralık 2014'te feshedilen İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Adana, Mersin, Antalya, Konya, Denizli, Ankara, Kırşehir, Eskişehir, Kilis, Erzincan ve Hatay kentlerinde örgüt açma çalışmalarına başlandı.
Ankara, İstanbul ve İzmir'de çalışmalar sürüyor
Bu doğrultuda da şu ana kadar Aydın, Antalya, Bursa'nın da aralarında bulunduğu kimi kentlerde çalışmalar tamamlandı ve atama usulüyle gerekli parti organları oluşturuldu. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi kentlerde ise bu çalışmaların sürdüğü öğrenilirken, en kısa zamanda buralarda da gerekli organlarının oluşturulacağı belirtiliyor.
DİHA'ya konuşan DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, daha önce Batı'da kimi örgütsel kafa karışıklıklarına engel olmak için böyle bir uygulamaya yöneldiklerini söyledi. "Türkiye'den çekilme gibi bir şey değildir" şeklindeki daha önceki kararlarını hatırlatan Ayna, "Biz bu karışıklığa neden olmamak için öyle bir özen gösterdik. Seçimler bitti bir yandan kongre süreçlerimiz başladı" dedi.
'DBP sadece bir bölge partisi değil'
DBP'nin özerkliğin inşa partisi olacağı misyonunu da değinen Ayna, kendilerini sadece bir bölge partisi olarak düşünmediklerini ifade ederek, "Özerkliği de tartışırken Türkiye üzerinden tartışıyoruz. Bu anlamda inşası için daha çok halkın kendini örgütlenme mekanizmalarını açığa çıkarmalı. Bu şekilde kendi siyasetini başkasına teslim etme, 'al benim yerine karar ver' değil, halkın kendi örgüt ağını kurması kendi kararlarını kendi verip bunların uygulanması temsilcisinin önüne koymasıdır" diye konuştu.
Kararın yakın zamanda PM ve MYK'da alınarak resmileştiğini belirten DBP MYK üyesi ve Örgütlenme Koordinatörü Mehmet Salih Yıldız ise bu kapsamda anayasal çerçevede tüm Türkiye genelinde yeniden örgütlenme kararı alındığını kaydetti.
'Dönemin gerekliğidir'
Bunun bir karardan ziyade dönemin gerektirdiği bir ihtiyaç olarak tanımlayan Yıldız, atama ve kongre süreciyle bu çalışmaları en kısa sürede tamamlayarak, Türkiye'nin tüm bölgelerinde örgütlenmeyi amaçladıklarını ifade etti. Yıldız, "DBP sadece Kürdistan'a özgü bir parti değil bütün Türkiye'yi ilgilendiren ve bu konuda kalıcılaşmış sorunların çözümü bakımından belirli bir misyon yüklenen bir partidir. Bu yüzden de böylesi bir ihtiyaç kendini hissettirdi" diye konuştu.