Okmeydanı’ndaki arsasına imar plan değişikliği yapılarak turizme açılan Darülaceze’nin başına müteahhit Hamza Cebeci getirildi. Bir binası Düzce depreminde yıkılarak 20 kişiye mezar olan Cebeci, 7 katlı binasını “3 kat yapacağım deseydim iş yapamazdım” diyerek savunmuştu.
Ömer Erbil’in haberine göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Darülaceze’de son dönemde yaşananlar ibret verici. Arsasına ve binalarına göz konulan Darülaceze’de 2 yıldır başarıyla görevini yürüten Dr. Aylin Çiftçi görevinden alındı. Yerine müteahhit, mimar ve Üsküdar Belediyesi’nin eski İmar Komisyonu Başkanı Hamza Cebeci getirildi.
Peki kimdir Hamza Cebeci?
Hamza Cebeci, 12 Kasım 1999’daki Düzce depreminde yıkılarak 20 kişiye mezar olan Işık Apartmanı’nın müteahhitti olarak biliniyor… Bu nedenle Düzce Ağır Ceza Mahkemesi’nin 10 ay ağır hapse mahkum ettiği Cebeci, 3 kat yapılması gereken yere 7 kat apartman diktiği ortaya çıkınca kendisini, “Ben müteahhitim. Kat karşılığı iş yaparım. Eğer ben 3 kat yapacağım deseydim iş yapamazdım” diyerek savunmuştu.
İmara karşı olan gitti, müteahhit geldi
Darülaceze’de çalışanlardan, konaklayan misafirlere kadar herkesin çok sevdiği, mesleği doktorluk olan, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü görevinden Darülaceze Başkanlığı’na getirilen Aylin Çiftçi bir gecede görevinden neden alındı?
Çiftçi bu konuda konuşmak istemiyor.
Ancak, Çiftçi’nin Darülaceze için yapılan imar projelerine karşı olduğu ve apar topar görevden alınma sebebinin bu olduğu konuşuluyor. Zaten yerine getirilen kişinin de müteahhit olması bunun göstergesi değil mi?
120 yıllık kurum
Şişli Okmeydanı’nda 1895 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından 27 bin metrekarelik bir alana kurulan Darülaceze binasında halen 650’den fazla bakıma muhtaç, yaşlı, çocuk ve engelli barınıyor. Darülaceze’nin Şişli’deki arazisinde idare binası, 8 aceze dairesi, çocuk yuvası, revir ve hastane, cami, kilise, sinagog, iş ocakları, aş ocağı, fırın, hamam, çamaşırhane, gasilhane, hemşire ve bakıcılar için personel lojmanları, rehabilitasyon merkezi, hayvan kesimhanesi, demirbaş eşya deposu, kuru gıda ambarı, yaş sebze ve meyve muhafaza deposu, buzhane gibi üniteleri içine alan 20 bina kompleksi bulunuyor.
Koruma kurulu karşı çıktı
Darülaceze’nin sahibi olduğu ve halen otopark olarak kullanılan arazi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi imar plan değişikliğine gitmişti. Geçtiğimiz Haziran ayı sonunda değişiklik İBB Meclis gündemine getirildi. Daha önce Sağlık lejantında bulunan arazi için turizm fonksiyonu yüklenerek, 2.50 emsal ve 15 kat yapılaşma koşulları öngörüldü. Toplam inşaat alanı 28 bin 300 metrekareyi bulacak yapılaşma için İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu karşı çıktı. Kurul yeni yapılaşmanın tescilli Darülaceze binalarına etki edeceğini, 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Yasası’nın buna müsaade etmediğini belirtti. İşte tam da bu tartışmaların yaşandığı dönemde Darülaceze Başkanı Aylin Çiftçi görevinden alınarak yerine müteahhit Hamza Cebeci getirildi.
Sizce, “Öküz altında buzağı” mı aramış oluyorum?