AKP’nin ‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’ çerçevesinde hazırladığı 4. yargı paketi ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Pakette, cinsel istismar suçlarında ‘somut delil aranması’ maddesi yer alıyor.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2019’da duyurduğu “Yargı Reformu Strateji Belgesi” çerçevesinde hazırlanan 4. yargı paketinin içeriği belli oldu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında geçtiğimiz salı günü, AKP Meclis grup yöneticilerinin katılımıyla yapılan toplantıda, 35 madde olarak planlanan paketten bazı düzenlemeler çıkarıldı ve 32 maddeye düşürülen teklifin Meclis Başkanlığı’na sunulması kararlaştırıldı.
Önümüzdeki hafta Meclis’e sunulması beklenen yargı paketinde birçok tartışmalı düzenleme var. Yargıya erişme, vergi suçları, adli kontrol sistemine ilişkin yeni düzenlemeler içeren pakette, katalog suçlardan tutuklamalara “somut delil” kriteri getirilecek. Bu da katalog suçlar kategorisinde olan çocuğun cinsel istismarında da “somut delil” aranması anlamına geliyor.
Çocuğun beyanı yok sayılacak
“Çocuğun beyanının esas alınması”nın önüne geçecek olan cinsel istismarda “somut delil” aranma maddesi, faillerin cezasızlığına yasal dayanak yaratılmak istendiği şüphelerine yol açtı. Çocukların uğradıkları cinsel taciz ve tecavüz gibi saldırıları açıklamalarının çok zor olduğu, taciz ve tecavüzün genellikle tanığının olmadığını uzmanlar her fırsatta vurguluyor.
Buna rağmen yapılan yeni düzenlemelerle bu durum görmezden geliniyor. 20 Mart’ta İstanbul Sözleşmesi’ni feshetme kararı ve 4. yargı paketiyle birlikte çocuklar tamamen cinsel istismara açık hale getiriliyor.
‘Her yıl yasa değiştirilmez’
Konuya yönelik Yeni Yaşam’a konuşan feminist hukukçu Hülya Gülbahar, neredeyse her yıl ceza yasasının değiştirildiğini, var olan içeriklerle bu kadar oynanmasının doğru olmadığını söyledi.
Hukuki normlar gerektiği şekilde uyulansa katalog suçlarda “somut delil” aranmasının ve tutuksuz yargılanmanın normal olduğunu belirten Gülbahar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Her yıl ceza infaz yasası değiştiriliyor, ihale kanunlarına benzettiler. O kadar hukukun dışında uygulamalar var ki, tecavüzcüler serbest bırakılıyor, tecavüzcüleri kınayanlara ceza veriliyor. Tehdit eden, suç işleyenler korunuyor mağdurlar yargılanıyor. Normalde suçlarla ilgili somut delil aranması, bu delillere ulaşıncaya kadar kişilerin tutuksuz yargılanması olması gerekendir ama özellikle çocukların cinsel istismarıyla ilgili yasalar o kadar tersine işletildi ki… Bu nedenle de ‘somut delil’ aranma maddesi gibi her bir madde tüm toplumu, hepimizi şüphelendiriyor.”
‘Acaba kimi bırakacaklar?’
Hukuki kuralların askıya alındığı koşullarda, sürekli değiştirilen yasalardan toplumun şüphe etmesinin normal olduğunu söyleyen Hülya Gülbahar, “Yasalarla bu kadar oynanması hepimizin aklına acaba bu değişikliklerle hedeflenen ne sorusunu getiriyor. Çocukları istismar edenlere af mı getiriliyor, bu değişikliklerle kimi ya da kimleri serbest bırakacaklar diyoruz. Çünkü bugüne kadar gördüklerimiz hep bu şekilde işletildi” dedi.