İngiltere’de yapılan bir araştırma,1994-2017 yılları arasında Dünya yüzeyinden tam 28 trilyon buzulun küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle yok olduğu ortaya koydu.
Gazete Duvar'ın haberine göre İngiltere’de üç ayrı üniversitenin ortak çalışmasında, sera gazı emisyonlarıyla tetiklenen küresel ısınmanın son 26 yılda Dünya yüzeyinden 28 trilyon ton buzu erittiğini ortaya koydu. İnceleme kutuplar, dağlar ve buzulların uydu görüntüleri üzerinde yapılırken, uzmanlar deniz seviyelerinde yükselme, solar radyasyon ve kaybolacak yaşam alanları konusunda çarpıcı uyarılarda bulundu.
Leeds, Edinburgh ve UCL üniversiteleri tarafından yapılan araştırmanın öne çıkan bulguları şöyle:
İngiltere'yi 100 metre kalınlığında kaplayabilecek kadar buzul eridi
Araştırma, Güney Amerika, Asya, Kanada, Kuzey Buz Denizi, Antarktika, Grönland ve çeşitli buz örtülerinin 1994-2017 arasında çekilmiş uydu görüntülerinin karşılaştırılması ile yapıldı. Buna göre, 1994-2017 arasında Dünya yüzeyinden 28 trilyon ton buz/buzul yok oldu. Uzmanlar, kaybolan buzul miktarını ‘afallatıcı’ olarak nitelerken, Leeds Üniversitesi’nden Tom Slater, “Kaybettiğimiz miktarı somutlaştırmak gerekirse, 28 trilyon ton, Birleşik Krallık’ın tamamını 100 metre kalındığında donmuş su ile kaplayacak kadar… Akıllara durgunluk veren bir miktar” dedi.
Deniz seviyesindeki yükselme milyonları evsiz bırakacak
Araştırmada, eriyen buzullar ve buz örtüleri nedeniyle 21’inci yüzyılın sonunda deniz sevilerinin yaklaşık 1 metre yükselebileceği konusunda uyarıda bulunuldu. Leeds Üniversitesi’nin Kutup Gözlem ve Modelleme Merkezi’nin Direktörü Profesör Andy Shepherd, “Deniz seviyesinde her bir santimetrelik yükselme, yaklaşık bir milyon kişinin evlerinden olması anlamına gelir” diye konuştu. Shepherd, elde ettikleri bulguların Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) en kötü durum senaryosuyla uyumlu olduğunu söyledi.
Dünya solar radyasyonu yansıtmakta zorlanıyor
Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, buzulların bu hızda ve miktarda erimesinin, Dünya’nın solar radyasyonu uzaya geri yansıtma becerisini azaltarak küresel ısınmayı artıracağına da dikkat çekti. Bu tespit, Dünya yüzeyinden buzun yok olmasıyla toprağın giderek daha fazla ısıyı emmesi ve gezegenin daha da ısınması anlamına geliyor.
Biyolojik çeşitlilik tehlike altında
Araştırmaya göre, eriyen buzullardan ortaya çıkan su, Kuzey Kutbu ve Antarktika’da biyolojik sağlığı tehdit ediyor; dağlardaki buzul kaybı ise birçok yerel halkın ihtiyaç duyduğu su kaynaklarını ortadan kaldırma tehdidi içeriyor.
Doğrudan küresel ısınma kaynaklı
Araştırmacılar, bu erimenin sebebinin iklim değişikliğinin doğrudan bir sonucu olduğunu vurguladı. Cryosphere Discussions isimli dergide yayımlanan araştırmada, “Dünya’daki buz kaybının büyük kısmının, kürsel ısınmanın doğrudan bir sonucu olduğu şüphe götürmez. Gezegenin yüzeyi 1880 yılından bu yana ortalama olarak 0.85 derece yükseldi ve bu durum, kutup bölgelerinde daha da fazla hissedildi” denildi.