2020 yılı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi Raporu yayınlandı. Raporda 156 ülkedeki kadınların ekonomiye katılım, siyaset ve eğitim gibi kriterleri esas alınırken, Türkiye bir önceki yıla oranla 3 basamak geri giderek 133’üncü sırada yer aldı.
Dünya Ekonomik Forumu 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu açıklandı. Raporda, kadın ve erkeklerin eğitim, sağlık, ekonomiye katılım ve siyasi yaşamda temsil gibi durumları incelendi. 156 ülkenin araştırıldığı raporda, kadın-erkek eşitliğinde ilk sırayı İzlanda, Finlandiya ve Norveç alırken, endeksin ilk 10 sırasında Nambiya (6’ncı) ve Ruanda (7’nci) gibi Afrika ülkeleri de yer aldı.
Listede, Norveç’in ardından ise İsveç, İrlanda, İsviçre ve Litvanya gibi Avrupa ülkeleri yer alıyor.
Endekste son sıraları alan ülkelerin hepsi Afrika ve Asya ülkeleri oldu. Listede son sırayı Afganistan alırken, Suudi Arabistan 147, Çad 148, Mali 149, İran 150, Kongo Cumhuriyeti 151, Suriye 152, Pakistan 153, Irak, 154, Yemen 155’inci olarak yer aldı ve cinsiyet eşitsizliğinin en fazla görüldüğü ülkeler olarak kayıtlara geçti.
Türkiye, bir önceki yıla göre 3 basamak geriledi
İstanbul Sözleşmesi’nden AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla çıkılmasının ardından, ülkede kadınları koruyacak mekanizmaların sistematik biçimde yok edildiği tartışmalarının ekseninde Türkiye, 3 basamak gerileyerek 133’üncü sırada yer aldı.
Türkiye, kadınların ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği kategorisinde 140’ıncı, işgücüne katılımda 137’nci, işe eşit ücrette 95’inci, eğitim olanaklarına erişimde 101’inci sağlıkta 85’inci siyasi yaşamda temsilde ise 114’üncü sırada yer aldı.
Endeks, kadınların ekonomiye katılımı, fırsat eşitliği, eğitim olanakları, sağlık ve kadınların siyasal açıdan güçlendirilmesi gibi esaslara göre hazırlanıyor.
Bölgesel sıralamada ise Türkiye; Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki 19 ülke arasında İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus, Mısır, Ürdün ve Lübnan’ın ardından 7. sırada yer alıyor.
Pandemi eşitsizliği derinleştirdi
Pandemi, ortaya çıkmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen etkisini hala tüm şiddeti ile göstermeye devam ediyor.
Covid’in işsizliği ve kadın-erkek eşitsizliğini derinleştirmesine ek olarak, verilere göre pandemide, çalışan kadınların yüzde 5’i, erkeklerin ise yüzde 3,9’u işini kaybetti.
Geçen sene açıklanan raporda kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için en az 100 yıl, erkeklerle eşit ücrete sahip olması için ise 257 yıl geçmesi gerektiği ifade edilmişti.
Bu yıl ise pandeminin de etkisi ile cinsiyetler arası uçurumun küresel ölçekte tamamen kapatılması ancak 135,6 yılda mümkün olacak diye belirtildi.