13 Mayıs 1979 tarihinde, TÖB-DER İstanbul kurucularından öğretmen Doğan Erdoğan evini basan faşistler tarafından katledildi. Katledilişinin 42. yılında Doğan Erdoğan’ı öğrencisi Tülay Sönmez anlattı.
Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) İstanbul kurucularından Doğan Erdoğan 13 Mayıs 1979’de ülkücü faşistler tarafından evinde katledildi. Erdoğan’ın katledilmesi MHP Şişli İlçe Başkanı Yusuf Bahri Genç’in öldürülmesinden 45 dakika sonra gerçekleşti. Doğan Erdoğan, katledildiğinde Kuştepe Lisesi müdürüydü.
Uğur Yıldız, öğretmenliğinin ilk yıllarında Şehremini Lisesi’nde görev yapan Doğan Erdoğan’ı öğrencisi Tülay Sönmez ile konuştu.
Erdoğan’ı “O genç öğrencileriyle arkadaş olmaya çalışan sakin bir insandı.” diye anlatan Sönmez, “Doğan Erdoğan öğrencileri ile siyasi paylaşımlar yapmaktan çok iyi ve duyarlı insan olması konusunda öğüt verirdi.” dedi.
Doğan Erdoğan’ın TÖB-DER toplantıları nedeni ile bazen derslere geç kaldığını aktaran Sönmez faşistler tarafından katledilen hocası ile bir anısını anlattı:
“Bir gün derste bize “Bahçede kompozisyon yazacaksınız ve sizi en çok etkileyen şeyleri yazıya dökeceksiniz “dedi. Öğrenciler bahçeye çıktığında Millet Caddesi’nin Topkapı tarafından kortej oluşturmuş bir kalabalık geliyordu. Bütün çocuklar o tarafa yönelip korteji izledi ama hemen ardından dağılıp, çiçek, böcek, ağaçlar vs. ile ilgili kompozisyon yazmaya başladılar. O an benim aklım yürüyüşe takıldı. “Bağımsız Türkiye ” diye bağırıyorlardı. Bağımsız değil miyiz? diye düşündüm. Doğan öğretmen yanıma gelip ne yazacağımı sordu. Bende “Yürüyüş yapanları yazabilir miyim?” dedim. Oda güldü ve başı ile onayladı. O kompozisyon ödevinden en yüksek notu almıştım ve bir hafta boyunca pano da asılı kaldı. Bence Doğan öğretmen, o gün bir yürüyüş olacağını biliyordu ve bizim o ortamda ne yazacağımızı görmek istedi. Usulce ve zarifçe yol gösterdi ben o yolu görenlerden oldum. Hatıra defterime aynen şöyle yazmıştı “Değerli öğrencim Tülay gelecekte senden çok umutluyum. Araştır ve kendi yolunu kendin bul” hala saklıyorum.”
Hocasının katledildiğini gazetelerden öğrendiğini aktaran Sönmez “Yazdığım kompozisyon ödeviyle, devrimcilere sempati duymaya başladım. Çevremde ki olaylara daha dikkatli gözlem yaparak bakmamı ve araştırarak yorumlamamı sağladı. Doğan hoca benim hayatımda nasıl bir rol oynayacağımı göstermişti. Bu yüzden, hayatımı değiştirdi diyebilirim.” dedi.