103 insanın hayatını kaybettiği 10 Ekim Ankara Garı Katliamı’na ilişkin savcılığın dokuz klasörlük delil dosyasını mahkemeden ve müştekilerden sakladığı ortaya çıktı.
Müzakerelerin sona ermesiyle birlikte yeniden başlayan çatışmalı sürecin sonlanması için Türk Tabipler Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Mimar ve Mühendis Odalar Birliği (TMMOB) tarafından 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Gar Meydanı’nda barış talebiyle miting geçekleştirilmek istenmişti.
Türkiye’nin 81 ilinden Ankara’ya gelen on binlerce insanın katılacağı mitinge yönelik IŞİD tarafından canlı bomba saldırısı gerçekleştirilmişti.
Katliamda 103 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce insan yaralanmış ve onlarca insanda kalıcı hasarlar meydana gelmişti.
7 Kasım 2016 tarihinde 19’u tutuklu 36 sanık hakkında açılan davanın yargılama süreci ise iki yıl sürmüştü. 2 Ağustos 2018 tarihinde mahkeme heyetinin verdiği kararla 9 sanığa 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Mahkeme ayrıca, firari sanıklar yönünden dosyanın ayrılmasına karar vermişti.
Mahkeme ara kararını açıkladı
16 firari sanık ve Erman Ekici hakkında görülen davanın ilk duruşması ise dün (21 Kasım) Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Mahkeme heyeti, firari sanıkların bir kısmının ödül listesinde yer alması nedeniyle yazılan müzekkerenin akıbetinin sorulmasına, Ebu Talha kod adını kullandığı belirtilen Talip Akkurt hakkında bilgi istenmesine, Hülya Demir, Şengül Büyükçelebi, Ayşenur İnci ve Demet Taşer’in tanık olarak SEGBİS ile dinlenmesine, Hülya Balı’nın ifadesi sırasındaki fotoğraf teşhislerinin istenmesine, Suriye’de yakalanan IŞİD’liler arasında sanıkların olup olmadığının TEM Daire Başkanlığı’na sorulmasına, gübrecinin katliamdan 10 gün önce yaptığı ihbarın akıbetinin sorulması için Nizip Cumhuriyet Savcılığı ve Antep Emniyet Müdürlüğü’ne akıbetleri konusunda ayrı ayrı müzekkere yazılmasına, İlhami Balı hakkındaki dosyaların Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenmesine, Erman Ekici’nin Avukatı Heyyam Fidan’ın IŞİD ve lideri hakkındaki sözleri nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
Mahkeme, bir dahaki duruşmanın 13 Şubat 2020 tarihine ertelenmesine karar verdi.
Delil dosyaları saklanmış
Öte yandan savcılığın dokuz klasörlük delil dosyasını mahkemeden ve müştekilerden sakladığı, emniyetin katliamdan 11 gün önce saldırganlara eskortluk yapan sanık Yakup Şahin’in Antap Nizip’te bir gübre bayisinden amonyum nitrat almaya çalıştığı bilgisini bildiği ortaya çıktı.
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre belgelere göre, gübre bayisinin ihbarı üzerine emniyet Şahin’in kimliği tespit ettiği, Gaziantep Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Büro Amirliği’nin ise katliamdan sekiz gün önce kendisine bildirilen bu duruma karşın hiçbir işlem yapmadığı kaydedildi.
Duruşmada müşteki avukatlarından Murat Kemal Gündüz, savcılığın dokuz klasörlük delil dosyasını saklamasına tepki göstererek, “Gaziantep Emniyeti, üzerine düşen görevi yapmadı ve katliamı önlemedi. Katliama giden yolun önü kesilmemiştir. Kamu görevlileri, bu katliamın yaşanmasında birinci derecede sorumludur” dedi.
Gündüz, belgeleri saklayan savcı hakkında da Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.